O presidente das Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, José Antonio Santiso, e o técnico da entidade, Miguel Fernández Pardo, visitaron as instalacións para coñecer a fondo o produto e os plans de futuro da compañía.
Á fronte da empresa atópase Xosé Antonio Meixide Fernández, coñecido como ‘ Tonecho’. O abegondés combina a súa devoción pola viticultura coa súa outra paixón, o ensino.
Abegondo, 8 de xuño de 2020. A Marca de Calidade da Reserva de Biosfera Mariñas Coruñesas segue crecendo en número de empresas adheridas. Recentemente, a marca incorporou a unha nova compañía, Adegas Bordel, fincada no concello de Abegondo.
O presidente da Reserva de Biosfera, José Antonio Santiso Miramontes, e o técnico da entidade, Miguel Fernández Pardo, acudiron, hai uns días, a coñecer a fondo o produto da compañía e os seus plans de futuro. Á fronte da empresa abegondesa atópase Xosé Antonio Meixide Fernández, coñecido por moitos como ‘ Tonecho’.
O abegondés combina a súa devoción pola viticultura coa súa outra paixón, o ensino, que exerce no Centro de Formación e Experimentación Agroforestal de Guísamo. Durante a visita, o presidente e o técnico da Reserva coñeceron, non só as instalacións onde Meixide prepara os seus “caldos elaborados”, senón tamén o seu viña de, aproximadamente, media hectárea.
Meixide e a súa familia son os propietarios, desde hai 20 anos, dun viñedo. Hai un ano, Meixide decidiu aproveitar as posibilidades da súa plantación para comercializar o seu produto: “tingamos unha gran cantidade de viño que non consumíase e decidimos poñelo á venda aproveitando ou gran recoñecemento que estaba a empezar a ter ou Branco Lexítimo”. Esta é, precisamente, unha das súas variedades estrela, aínda que conta tamén con “ Godello e Mencía, aínda que en menor cantidade”.
Actualmente, a viña produce de media uns 2.500-3000 litros de Branco Lexítimo, e estase comercializando en restaurantes de Betanzos, entre outros concellos. Con todo, o viñedo, non é, nin moito menos, a única plantación de Meixide. A ela súmanse outras, como os seus cultivos experimentais de kiwis, mazás e outro de reprodución de castiñeiros.
A medio e longo prazo, a intención do viticultor é promover un proxecto no que “se aúnen a formación dás persoas visitantes e a posta en valor do potencial agronómico de Abegondo”.
Durante a visita, Santiso felicitou a Meixide pola súa iniciativa, e coincidiu con el na necesidade de seguir apostando polo “turismo vinculándoo ao territorio e á gastronomía”.
En canto aos beneficios que reporta o estar adherido á Marca de Calidade da Reserva de Biosfera, Meixide teno claro: “ é un paso máis para axudar a facer territorio, para poñer en valor ou incomensurable patrimonio que temos na nosa comarca”. Unha distinción para os produtores autóctonos As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo converteuse, no ano 2018, na primeira Reserva de Biosfera de España en contar cun selo de calidade para os seus produtores autóctonos.
Esta distinción aglutina, actualmente, a 30 compañías dos seguinte municipios: Arteixo, Oleiros, Cambre, Carral, Bergondo, Miño, Abegondo, Betanzos, Paderne, Coirós, Oza-Cesuras, Irixoa e Curtis. O proxecto naceu co obxectivo de diferenciar, engadir valor, promocionar e difundir os recursos, produtos e servizos locais para promover a economía no territorio da Reserva.