A Rede Española de Reservas de Biosfera ( RERB) alcanzou as 48 no 2016 e a de As Mariñas Coruñesas e Terras do Mandeo, a pesar de ser das últimas en integrarse, conseguiu ser pioneira en que tres das empresas que operan baixo a súa marca inauguren a marca de calidade da RERB. Acastrexa, Daterra e Orballo son as seleccionadas e esperan que o distintivo sirva para promocionar os seus produtos e diferencialos. O presidente da Reserva, José Antonio Santiso, indicou que espera que en breve sómese tamén Lutega, que produce lúpulo. Paula Patiño, de Acastrexa, remarcou a súa aposta pola sustentabilidade na elaboración de produtos como conservas, marmeladas, froitas deshidratadas, viño, mel e salgues aromatizadas, mentres que Cristina Bañobre, que comercializa patacas e cebolas baixo a denominación Daterra, cre que o selo supón «un valor diferenciador». Pola súa banda, Gerardo Lagares, de Orballo, unha firma centrada en infusións, arroces, herbas aromáticas e especias, defendeu o valor da innovación e a volta á tradición. Son o máximo expoñente dos produtores dunha reserva que cumpre estes días cinco anos e que o celebrará mañá cunha xornada no Ceida e con propostas de ampliar o número de municipios que a integran, 18, noutros 10. Carballo, A Laracha, Cerceda, Mesía e Vilasantar xa pediron a súa adhesión e mostraron a súa disposición tamén Malpica, Ponteceso, Coristanco, Laxe e Cabana de Bergantiños.